Rómski poslanci obecných samospráv v Prešovskom kraji sa školili

31.12.2003 Celý región

Dovedna 40 Rómov, poslancov trinástich obecných samospráv a Mestského zastupiteľstva v Hanušovciach nad Topľou absolvovalo od júna do decembra t. r. cyklus o...
Dovedna 40 Rómov, poslancov trinástich obecných samospráv a Mestského zastupiteľstva v Hanušovciach nad Topľou absolvovalo od júna do decembra t. r. cyklus odborných školení. Dostali komplexné informácie z komunálnej politiky a realizátori projektu ich viedli k prevzatiu zodpovednosti vyplývajúcej z postu komunálneho politika. Ďalším cieľom projektu bolo zvýšiť ich záujem o správu vecí verejných a zlepšiť ich vzťah s majoritnou spoločnosťou.

Podľa koordinátorky projektu Nicole Fuchsovej snahou realizátorov bolo pripraviť rómskych poslancov tak, aby boli pripravení zastávať svoj post so znalosťou veci a aby dokázali pružnejšie a efektívnejšie zastupovať záujmy rómskej komunity. Poslanci sa naučili uvažovať o hospodárnejšom nakladaní s financiami obce. V niektorých obciach začali pripravovať projekty zamerané na zlepšenie kvality života v rómskych komunitách, ako i projekty zamerané na zvýšenie zamestnateľnosti a vzdelanostnej úrovne rómskych občanov. Fuchsová naznačila, že prekonávali negatívny sprievodný jav, a to neschopnosť komunikovať medzi rómskymi, nerómskymi poslancami a starostom v dotknutej obci.
Dlhodobý projekt realizovalo Občianske združenie na podporu a rozvoj regiónov v Prešove vďaka finančnej pomoci Nadácie otvorenej spoločnosti (NOS) a v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska a s Úradom splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. Odborným garantom bola Katedra politológie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove.
V roku 2004 chce združenie pripraviť opäť s podporou NOS vzdelávací cyklus s tematikou podnikania, zvýšenia zamestnateľnosti a rozvoja vzdelanostnej úrovne Rómov.
Poslanci boli z obcí Mirkovce, Varhaňovce, Chminianske Jakubovany, Malý Slivník, Červenica, Jarovnice, Markušovce, Žehňa, Žehra, Ostrovany, Čaklov, Bystrany, Kendice a Hanušovce nad Topľou. V rámci projektu mali k dispozícii i poradenský servis v oblasti rozvoja mikroregiónu, práva a ekonomicko-účtovných otázok.
(jj)
 

Vyberte región

mark